Біотехнологи


Дослідити вплив молочнокислих бактерій на процес скисання молока у залежності від температури та надати пропозиції щодо його зберігання.
Актуальність дослідження. Хто з нас не стикався з проблемою: купили ввечері молоко, а вранці побачили, що це вже простокваша. А іншого разу все нормально: і ввечері, і вранці можемо випити нормальне молоко. Від чого це залежить, яким чином нормальне молоко перетворюється (або НЕ перетворюється) на кисле, які фактори впливають на процнс скисання?
Дослідженню даного процесу й присвячена наша робота.
Теоретичні відомості. Молочнокислі бактерії - надійні та вірні помічники людини у виготовленні молочн-кислих продуктів, тому що здатні перетворювати молочний цукор на молочну кислоту. Деякі різновиди Lactobacillusвикористовуються в промисловості для виробництва кефіру, йогурту, сиру, солених овочів, маринадів та інших продуктів.  Як всі живі організми, для своєї життєдіяльності вони потребують спритливих умов: температури, вологості тощо. Кисень їм для життя абсолютно не потрібен і навіть протипоказаний, а от наявність вуглеводів абсолютно необхідна. Оскільки всі ці параметри у домашніх умовах практично однакові, то можна передбачити, що впливає на їх життєдіяльність саме температура.
Отже, гіпотеза нашого дослідження: на процес скисання молока впливає саме температура.
Обладнання та методика дослідження. Протягом трьох діб витримували склянки з молоком, що у різних умовах: 1) при кімнатній температурі (25оС), у холодильнику (5оС), підігрітого до 35-37оС та прокіпяченого (100оС), та спостерігали за змінами кислотності середовища, яку вимірювали за лопомогою універсального паперу, враховуючи, що рН незбираного молока - 6,6-6,8, а кислого - 5,6-5,8. Дані спостережень заносили до щоденників спостережень. За результатами спостережень склали графік.


Висновки.  
1.Температура  впливає на швидкість скисання молока. 
2.Найбільш оптимальною температурою для молочно-кислих бактерій є температура 35оС, оскільки скисання у даному випадку протікає з максимальною швидкістю. 
3. Зберігання молока при низьких температур (у холодильнику) зменшує інтенсивність процесу скисання, тобто він відбувається повільніше.
4. Кіп'ятіння молока також зменшує швидкість його скисання.
Рекомендації. Щоб зберегти незбиране молоко якнайтривалий термін у нормальному стані, потрібно зберігати його при низьких температурах (у холодильнику) або за неможливістю попередньо кіп'ятити його.

Немає коментарів:

Дописати коментар